Novosti

KREATIVNE RADIONICE ZA DJECU I MLADE: IZRADA BOOKMARKERA, 23.09.2023.

Nastavljamo s aktivnim radionicama za djecu i mlade, koje uz potporu Grada Vodnjana, u POU vodi Kulturno-umjetnička udruga Akt. Ove subote izrađujemo bookmarkere.

Radionica je namijenjena djeci i mladima.️ Kako je broj polaznika ograničen na 12, prijavite se na vrijeme pozivom na 052/512-540, 091 617 5014 ili e-mailom: uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com.
Vidimo se 23. rujna u Pučkom! Start je u 10.00.

PSIHOLOŠKA RADIONICA “DEMENCIJE”, 20.09.2023.

Nakon ljetne stanke, nastavljaju se psihološke radionice u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta – Università popolare aperta “Vodnjan-Dignano” i Društva psihologa Istre. Radionice provode psiholozi koji osim temeljnog obrazovanja iz psihologije imaju završene i različite psihoterapijske škole, a termin je svake treće srijede u mjesecu od 18.00 do 19.30 na adresi Portarol 31, Vodnjan (ulaz kroz voltu).

Sedmo ovogodišnje predavanje je na rasporedu u srijedu, 20. rujna, na temu “Demencije”. Psihologinja Doris Apostolovski će pojasniti što je demencija i koje su pojavnosti, ponašanja osoba s demencijama te što možemo učiniti da se lakše s njome nosimo. Radionica je namijenjena osobama treće životne dobi, članovima obitelji koji skrbe o starijima te svim zainteresiranima. Kako je broj sudionika ograničen, za sve radionice se potrebno prethodno prijaviti putem telefona 091 617 5014, 052/512-540 ili e-maila: uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com.

NOVO! “RELAX KIDS” RADIONICE BY WONDERLEND

POU-UPA “Vodnjan – Dignano” u suradnji sa Wonderlendom iz Pule organizira Relax kids radionice. Program Relax Kids djecu uči tehnikama usmjerene svjesnosti i opuštanja te je prikladan za sve uzraste.

Relax Kids je program koji nudi djeci i odraslima radionice kako bi im pomogao da izađu na kraj s nervozom i stresom, istovremeno povećavajući samopoštovanje te samopouzdanje.

Program je nastao 2000. godine s jednim ciljem – pomoći djeci da se osjećaju pozitivnije, da budu otporniji i da vjeruju u sebe.

S Relax kids programom smanjuje se agresija i nasilje za 75% (3 godine), 85% djece je izjavilo da se osjeća smirenije nakon Relax Kids radionica (pilot u Durhamu), a 98% djece je izjavilo da voli Relax Kids radionice.

Relax kids radionice provode se u prostorijama POU-UPA “Vodnjan – Dignano” , za djecu predškolske dobi (od 3-5 godina), za djecu nižih razreda osnovne škole (6-9 godina) te djecu viših razreda osnovne škole (od 10-13 godina). Radionice uključuju ples, pokret, zabavne igre, istezanje, masažu, vježbe disanja, afirmativne iskaze i vizualizacije. Svaki ciklus sastoji se od 8 radionica. Minimalan broj polaznika je 4.

Informacije o cijeni te upisi na tel. 052/512-540 ili 091 617 5014.

OTVORENI UPISI U PROGRAME OSPOSOBLJAVANJA I TEČAJEVE JEZIKA

Pučko otvoreno učilište – Università popolare aperta “Vodnjan-Dignano” otvara upise u programe osposobljavanja:

– za poslove maslinara,

– za poslove održavanja okućnica i bazena,

– za poslove sommeliera maslinovog ulja

i tečajeve jezika.

Više o programima, uvjetima i dokumentaciji potrebnoj za upis saznajte klikom na linkove. Čekamo vas!

LIBURNIA UPLOVLJAVA U VODNJAN

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem “Vodnjan-Dignano” Liburnia Film Festival uplovljava u Vodnjan i 7. rujna u Bašti (20 sati) donosi pobjedničke dokumentarce s nedavno održanog 21. Liburnia Film Festivala u Opatiji. Vodnjanska publika će tako imati prilike pogledati tri filma, i to “Knin-Zadar” Melite Vrsaljko, koji je dobio nagradu za najbolji film; “Divlje cvijeće” Karle Crnčević, koji je dobio posebno priznanje žirija i “Dohvatiti sunce: El Shatt” Ane Bilankov, koji je pak dominirao u kategorijama režije, kamere i dizajna zvuka.

U slučaju kiše, filmovi će biti prikazani u Vjenčanoj sali (Trgovačka 2).

Liburnia Film Festival slavi hrvatski dokumentarni film, a podržavaju ga Primorsko-goranska županija i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

PRIDRUŽITE SE GRUPI TAI CHI-JA!

OTVORENI UPISI U GLAZBENI VRTIĆ

NOVO! Glazbeni vrtić u POU – UPA „Vodnjan – Dignano“. Osim razvoja senzibiliteta na tonske visine, metar i ritam, poticanje razvoja interesa za koncerte, glazbala, orkestar i zbor, ciljevi glazbenog vrtića su i emocionalni i socio-psihološki razvoj djeteta.

Program glazbenog vrtića obuhvaća učenje pjesmica, brojalica, slušanje glazbe te metodičke igre, upoznavanje glazbala i zvukovnu improvizaciju.

Glazbeni vrtić namijenjen je djeci uzrasta od 6-8 godina bez prijemnog ispita. Nastava će se odvijati dva puta tjedno po 60 minuta. Minimalan broj polaznika je 10. Za ostale informacije kontaktirajte nas na tel. 052/512-540 ili mob. 091 617 5014!

KONCERTI LIMENE GLAZBE GRADA VODNJANA I ZT VODNJAN U KOLOVOZU 2023.

“NOĆ POD ZVIJEZDAMA” S KORADOM KORLEVIĆEM

Sinoć je u do zadnjeg mjesta ispunjenom dvorištu bivše škole u Vodnjanu održana manifestacija “Noć pod zvijezdama” koju je u sklopu Vodnjanskog ljeta po četvrti puta organiziralo Pučko otvoreno učilište – Università popolare aperta “Vodnjan-Dignano”. A kako se i nebi tražilo mjesto više, kada je predavanje održao jedan od najcijenjenijih profesora, Korado Korlević, koji godinama uspješno vodi Zvjezdarnicu Višnjan. Nikad aktualnija tema “Sunce i svemirsko vrijeme” u potpunosti je zaintrigirala publiku, a profesor je o najvećoj zvijezdi našeg Sustava pričao s astronomskog i drugih aspekata.

Publika je tako imala prilike čuti više o Suncu, kako je ono nastalo, kada će se ugasiti, te o njegovim pozitivnim i negativnim utjecajima na zdravlje. Bilo je vremena i za pitanja publike, na koja je profesor rado odgovarao. Nakon zanimljivog predavanja zainteresirani su imali priliku promatrati nebo teleskopom. Na sreću, nebo je krajem večeri bilo vedro, a djelatnici Zvjezdarnice Višnjan su vodnjanskoj publici “pokazali” dvije zvijezde. Izuzetna prilika za sve zaljubljenike u astronomiju, s kojima je profesor i nakon predavanja razmijenio mišljenja i o drugim temama te spremno pozirao za foto uspomenu.

“NOĆ POD ZVIJEZDAMA” S KORADOM KORLEVIĆEM, 10.07.2023.

Sve ljubitelje astronomije očekuje prava poslastica. Naime, u ponedjeljak, 10. srpnja u 21.00 sat u dvorištu Astre (stare škole) u Vodnjanu, po četvrti puta u sklopu Vodnjanskog ljeta, gostuje profesor Korado Korlević iz Zvjezdarnice Višnjan. Ovaj put će održati predavanje na temu “Sunce i svemirsko vrijeme”. Uslijedit će promatranje neba teleskopom, a organizator je Pučko otvoreno učilište “Vodnjan-Dignano“. “Noć pod zvijezdama” godinama oduševljava vodnjansku publiku: profesor je prošlih ljeta bio gost u Vodnjanu, Galižani i Peroju. Ne sumnjamo da će se i za event u Astri tražiti stolica više…

Korado Korlević hrvatski je profesor i astronom. Plodni otkrivač asteroida (1197 do siječnja 2007.), otkrio je i dva periodična kometa, 183P/Korlevic-Jurić i 203P/Korlevic. Cijenjen je autor astronomskih članaka o asteroidima, kometima, meteoritima i udarima meteora. Trenutačno se bavi astronomskom edukacijom, promicanjem astronomije i znanosti znanstveno-popularnim predavanjima i nastupima, izradom astronomskih instrumenata, meteorima i meteoritima, razvojem metoda kreativnog mišljenja i njihovom primjenom u edukaciji. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, član mnogih međunarodnih strukovnih organizacija.

KONCERTI LIMENE GLAZBE GRADA VODNJANA I ZT VODNJAN U SRPNJU 2023.

ART KINO “CINEAST” 2023.

Službeno odbrojavamo do 8. izdanja vodnjanskog Art kina “Cineast”, koji se i ove godine održava u Bašti (Vodnjan). Filmovi su na programu svakog četvrtka, počevši od 6. srpnja pa sve do 24. kolovoza, a početak je zakazan u 21.30 sati (odnosno u 21.00 za projekcije u kolovozu). Ovogodišnji “Cineast”, koji nastoji promicati autorski film i nezavisne europske i svjetske kinematografije, s naglaskom na nagrađivane autore i filmove, počinje komedijom “Trokut tuge” s Harrisom Dickinsonom i Charlbi Dean u glavnim ulogama, razuzdanom satirom o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva koja je redatelju Rubenu Östlundu donijela već drugu Zlatnu palmu u Cannesu, te nekoliko nominacija za Oscara i Zlatni globus.

Idućeg tjedna (13.07.) na programu je film “Zvijeri” španjolskog redatelja Rodriga Sorogoyena. Slijedi (20.07.) “Blizu”, dirljiva i impresivna priča o odrastanju i muškom prijateljstvu redatelja Lukasa Dhonta. Srpanj zatvaramo 27.07. projekcijom briljantnog trilera redatelja Alija Abbasija “Sveti pauk” o krvavom pohodu iranskog serijskog ubojice. Kolovoz će biti u znaku debitantskog filma “Poslije sunca” škotske redateljice Charlotte Wells (03.08.); drame “Alcarràs” španjolske redateljice Carle Simon (10.08.); norveške crne antiromantične komedije “Bolesnica” redatelja Kristoffera Borglija (17.08.); te “Osam planina” u režiji Felixa van Groeningena i Charlotte Vandermeersch prema glasovitom istoimenom književnom bestseleru Paola Cognettija (24.08.).

Umjetnički savjetnik i selektor programa, Matija Debeljuh, navodi kako i ove godine Art kino nastavlja s projekcijama recentnih filmskih ostvarenja, te donosi zanimljive naslove koji propitkuju teme kao što su odnosi u društvu, marginalnost, elitno društvo, obiteljski odnosi, prijateljstvo… Ovog ljeta filmovi će se žanrovski kretati od komedije, crne komedije i drame do kriminalističkih drama i trilera. Svakoj projekciji prethodit će uvod u film, odnosno razgovor koji će voditi nagrađivani pulski redatelj i filmski kritičar, Elvis Lenić. Sve projekcije art kina su za posjetitelje besplatne. Program organizira Pučko otvoreno učilište-Università popolare aperta “Vodnjan-Dignano” uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Vidimo se četvrtkom na art filmu u Bašti!

PREDAVANJE “MASLINA U MEDICINI I KOZMETICI”, 28.06.2023.

U srijedu, 28. lipnja, s početkom u 19.00 sati, POU-UPA “Vodnjan-Dignano” ugostit će Ines Bonazzu, koja će održati predavanje na temu “Maslina u medicini i kozmetici”. Predavanje je namijenjeno maslinarima, ali i svim zainteresiranima, a otkrit će kako proizvesti raznu kozmetiku od maslinovog ulja te kako koristiti maslinov list u medicinske svrhe.

Cijena radionice je 10,00 €. Kako je broj sudionika ograničen, obavezno se je prijaviti putem telefona 052/512-540, 091 617 5014 ili e-maila: uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com.

LJETNI KONCERTI LIMENE GLAZBE GRADA VODNJANA I ZAJEDNICE TALIJANA VODNJAN

Nakon što je prošlog ljeta prvi put krenula na mini turneju Vodnjanštinom, Limena glazba Grada Vodnjana i Zajednice Talijana Vodnjan i ovog će ljeta, pod vodstvom maestra Branka Sterpina, subotnjim matinejama razveseljavati trgove u Galižani, Vodnjanu i Peroju.

Serija koncerata počinje 17. lipnja 2023., kada će limenjaci nastupiti na Velikom trgu u Galižani, gdje se vraćaju i 8. srpnja te 5. kolovoza. Na Narodnom trgu u Vodnjanu nastupi su predviđeni 24. lipnja, 15. srpnja te 12. kolovoza, a na trgu u Peroju 22. srpnja te 19. kolovoza. Svi koncerti počinju u 10 sati.

Limena glazba broji 30 članova. Zanimljivo je da je više od 20 članova u dobi od 7-14 godina. Osim proba orkestra, za polaznike koji do sada nisu imali doticaja s glazbom osigurani su individualni satovi s profesorima. Kako bi pokazali što rade i motivirali možda još pokojeg novog polaznika, odlučili su nam se “pokazati”, izaći na naše trgove i kao što i jest zadaća glazbe, potpuno besplatno darovati nam “radost”.

Na sada već zavidnom repertoaru nalaze se skladbe poput “The Lion Sleeps Tonight”, “Aladdin” i “Los Banditos”.

PSIHOLOŠKA RADIONICA “ČIME UPRAVLJAMO DOK UPRAVLJAMO VREMENOM?”, 14.06.2023.

Šesta ovogodišnja psihološka radionica, a posljednja prije ljetne stanke, održat će se iznimno ne treću srijedu u mjesecu, nego drugu i to 14. lipnja 2023. godine u 18.00 sati na adresi Portarol 31, Vodnjan (ulaz kroz voltu).

Tema radionice je “Čime upravljamo dok upravljamo vremenom?”, a održat će ju mag. psih. Tihana Fontana iz Društva psihologa Istre. Današnji način funkcioniranja, posebice u poslovnom svijetu, obilježen je stalnim promjenama, preplavljenošću informacijama i željom da budemo što bolji i efikasniji. Sudionici će na radionici imati priliku osvijestiti i saznati više o percepciji vremena, što sve utječe na naše upravljanje vremenom, što nam najviše krade vrijeme te kako njime učinkovitije upravljati. Radionica je namijenjena općoj populaciji. Kako je broj sudionika ograničen, za sve radionice se potrebno prethodno prijaviti putem telefona 091 617 5014, 052/512-540 ili e-maila: uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com.

LIMENA GLAZBA GRADA VODNJANA I ZT VODNJAN NA 48. SUSRETU PUHAČKIH ORKESTARA ISTRE U BUJAMA, 27.05.2023.

U subotu, 27. svibnja, naša je Limena glazba Grada Vodnjana i Zajednice Talijana Vodnjan, predvođena Maestrom Brankom Sterpinom, sudjelovala na 48. Susretu puhačkih orkestara Istre u Bujama. Iznimna prilika za naše limenjake, posebno one najmlađe. Predivno iskustvo, nova prijateljstva, a kakav su samo aplauz podrške dobili od publike!

Puhački orkestri koji su uz našu Limenu glazbu sudjelovali na Susretu su: Limena glazba Zajednice Talijana Buje, Pihalni orkester Breg, Limena glazba GD “Sokol” Buzet, Pihalni orkester Izola, Glazbeno društvo “Spinčići” Kastav, Gradski orkestar Labin, Puhački orkestar Lovran, Filharmonija iz Santa Barbare (Muggia), Limena glazba Pazin, Puhački orkestar Grada Pule, Limena glazba Rovinj, Pihalni orkester Sv. Antun, Limena glazba KUD-a “Matka Laginje” Sv. Lovreč, Limena glazba Zajednice Talijana “Giovanni Palma” Tar, Brass band Zajednice Talijana Vižinada, Puhački orkestar “Naša sloga” Babići te Željezničarsko kulturno umjetničko društvo “Renato Pernić” Roč.

Iduće godine Susret seli u Roč, a ovim putem čestitamo Bujama na iznimnoj organizaciji i toplom gostoprimstvu.

PSIHOLOŠKA RADIONICA “SVATKO SVOJU PRIČU IMA”, 17.05.2023.

Nastavljaju se psihološke radionice u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta – Università popolare aperta “Vodnjan-Dignano” i Društva psihologa Istre. Radionice provode psiholozi koji osim temeljnog obrazovanja iz psihologije imaju završene i različite psihoterapijske škole, a termin je svake treće srijede u mjesecu od 18.00 do 19.30 na adresi Portarol 31, Vodnjan (ulaz kroz voltu).

Peto ovogodišnje predavanje je na rasporedu u srijedu, 17. svibnja, na temu “Svatko svoju priču ima – radionica za primanje i pružanje podrške”. Prof. Klara Galant Ardalić će u uvodnoj vježbi omogućiti sudionicima da se kratko predstave, a zatim slijedi motivacijska aktivnost čitanja ulomka iz priče. Glavna aktivnost se odnosi na igru asocijativnim kartama u kojoj sudionici dobivaju i mijenjaju karte i kroz njih pričaju svoju priču, daju i primaju jedni drugima podršku u malim grupama.

Radionica je namijenjena osobama treće životne dobi, roditeljima, profesorima… Kako je broj sudionika ograničen, za sve radionice se potrebno prethodno prijaviti putem telefona 091 617 5014, 052/512-540 ili e-maila: uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com.

KONCERT LIMENE GLAZBE GRADA VODNJANA I ZT VODNJAN, 22.04.2023.

PODJELA UVJERENJA O OSPOSOBLJAVANJU POLAZNICIMA PROGRAMA OSPOSOBLJAVANJA ZA POSLOVE SOMMELIERA MASLINOVOG ULJA, 18.04.2023.

PODJELA UVJERENJA O OSPOSOBLJAVANJU POLAZNICIMA PROGRAMA OSPOSOBLJAVANJA ZA POSLOVE ODRŽAVANJA OKUĆNICA I BAZENA, 17.04.2023.

 

PSIHOLOŠKA RADIONICA “FOKUS I KONCENTRACIJA – MALE PRAKSE ZA VEĆU DOBROBIT”, 19.04.2023.

Nastavljaju se psihološke radionice u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta – Università popolare aperta “Vodnjan-Dignano” i Društva psihologa Istre. Radionice provode psiholozi koji osim temeljnog obrazovanja iz psihologije imaju završene i različite psihoterapijske škole, a termin je svake treće srijede u mjesecu od 18.00 do 19.30 na adresi Portarol 31, Vodnjan (ulaz kroz voltu).

Četvrto ovogodišnje predavanje je na rasporedu u srijedu, 19. travnja, na temu “Fokus i koncentracija – male prakse za veću dobrobit”. Mag. psych. Sanja Subotić polaznike će upoznati s konceptima fokusa i koncentracije iz perspektive psihologije i mindfulnessa te s kratkim i jednostavnim vježbama koje potiču jačanje fokusa i koncentracije.

Radionica je namijenjena profesorima, odgojiteljima, roditeljima, osobama treće životne dobi, kao i učenicima i studentima. Kako je broj sudionika ograničen, za sve radionice se potrebno prethodno prijaviti putem telefona 091 617 5014, 052/512-540 ili e-maila: uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com.

RADIONICA “PRIMJENA EKSTRA DJEVIČANSKOG ULJA U GASTRONOMIJI” BY NIKOLA VUKOVIĆ, 30.03.2023.

Radionicom “Primjena extra djevičanskog ulja u gastronomiji” by Nikola Vuković jučer smo priveli kraju Program osposobljavanja za poslove sommeliera maslinovog ulja.

Uživali smo u izvrsnim jelima, koja je chef Vuković sljubio s vrhunskim maslinovim uljima. Domaćin i enolog Matteo Moscarda je sve zaokružio odličnim vinima Babos.

PSIHOLOŠKA RADIONICA “GEŠTALT PRISTUP SNOVIMA”, 15.03.2023.

Nastavljaju se psihološke radionice u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta – Università popolare aperta “Vodnjan-Dignano” i Društva psihologa Istre. Radionice provode psiholozi koji osim temeljnog obrazovanja iz psihologije imaju završene i različite psihoterapijske škole, a termin je svake treće srijede u mjesecu od 18.00 do 19.30 na adresi Portarol 31, Vodnjan (ulaz kroz voltu).

Treće ovogodišnje predavanje je na rasporedu u srijedu, 15. ožujka, na temu “Geštalt pristup snovima”. Prof. Ana Božac govorit će o snovima kroz geštaltistički pristup, upoznati sudionike s unutarnjim osobinama i njihovim prihvaćanjem, te sa sagledavanjem sna iz druge osobne perspektive. Kako je broj sudionika ograničen, za sve radionice se potrebno prethodno prijaviti putem telefona 091 617 5014, 052/512-540 ili e-maila: uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com.

OBILJEŽAVANJE DANA RUŽIČASTIH MAJICA, 22.02.2023.

Na inicijativu Pučkog otvorenog učilišta “Vodnjan-Dignano” i ove je godine u Vodnjanu obilježen Dan ružičastih majica, kojim se na simboličan način želi skrenuti pažnja na problem sve učestalijeg vršnjačkog nasilja. Manifestaciju su podržali Grad Vodnjan, OŠ Vodnjan, OŠ “Giuseppina Martinuzzi” – područna škola Galižana, vrtići “Petar Pan” i “Zvončica”, PU istarska te Infobip. Za djecu iz škole i vrtića je tako organizirana utrka duž Trgovačke ulice, dok su ih djeca iz jaslica dočekala i bodrila na Trgu. Prisutnima su se obratili v.d. ravnateljica POU, Jelena Kancijanić i gradonačelnik Edi Pastrovicchio, koji su djeci i prisutnima uputili važne poruke protiv nasilja, te ukazali kako je važno da jedni drugima budu podrška. Podrška koja, naravno, ne smije izostati ni u obitelji, vrtićima, školama i široj zajednici, odnosno društvu općenito.

“Djeca i mladi često prešućuju činjenicu da su izloženi nasilju jer to doživljavaju kao osobni poraz, kao sramotu, a nerijetko im zlostavljači i prijete. Dok neki roditelji nisu uopće upoznati sa činjenicom da su im djeca izložena nasilju, neki ne shvaćaju ozbiljnost i težinu situacije. Posljedica toga je da se djeca počinju povlačiti u sebe te dio njih rješenje pronalazi nažalost i u suicidu. Upravo iz razloga jer želimo poručiti djeci i mladima da imaju pravo na mirno i sretno odrastanje i da im mi svi želimo biti podrška u tome, rado smo se opet odazvali ovoj hvalevrijednoj akciji”, kazao je gradonačelnik, te pozvao na večerašnje predavanje u 18.00 sati koje će u Infobipovom campusu Quantum održati policijski službenici za prevenciju Policijske uprave istarske, a na temu “Informacijsko – komunikacijske tehnologije u rukama mladih – izazovi za roditelje”.

DAN RUŽIČASTIH MAJICA, 22.02.2023.

Na inicijativu Pučkog otvorenog učilišta “Vodnjan-Dignano” i ove će godine u Vodnjanu biti obilježen Dan ružičastih majica, kojim se na simboličan način želi skrenuti pažnja na problem sve učestalijeg vršnjačkog nasilja. Manifestacija je na programu u srijedu, 22. veljače, a podržavaju je Grad Vodnjan, OŠ Vodnjan, OŠ “Giuseppina Martinuzzi” – područna škola Galižana, vrtići “Petar Pan” i “Zvončica”, PU istarska te Infobip. Za djecu iz škole će biti organizirana utrka duž Trgovačke ulice (start je u 10.00 sati kod Marketa Ultra), dok će ih djeca iz vrtića dočekati i bodriti na Narodnom trgu.

U 18.00 sati u Infobipovom Quantum Campusu na rasporedu je predavanje za roditelje “Informacijsko-komunikacijska tehnologija u rukama mladih – izazovi za roditelje”, koje će provoditi službenici PU istarske. Tijekom edukacije roditelji će se upoznati sa oblicima nasilja među mladima, posebice putem novih tehnologija. Upoznat će se sa rizicima, uzrocima i posljedicama nasilja, te kroz primjere iz prakse upoznati koja sve ponašanja njihove djece mogu biti kažnjiva. Dobit će savjete kako prepoznati nasilje, kako reagirati i kome dojaviti kada sumnjaju da je njihovo dijete zlostavljano.

Običaj obilježavanja Dana ružičastih majica nastao je 2007. godine u Kanadi kada je jedan dječak u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke došao u školu odjeven u ružičastu majicu, zbog čega je doživio izrugivanje i verbalno nasilje. Prijatelji iz njegovog razreda počeli su sljedećih dana dolaziti u školu identično odjeveni kako bi mu iskazali potporu te ukazali na problem vršnjačkog nasilja. S godinama se manifestacija proširila, toliko da se danas Dan ružičastih majica obilježava u gotovo cijelom svijetu posljednje srijede u mjesecu veljači.

Pozivamo sve s područja Grada Vodnjana da u srijedu nose ružičasto i podrže akciju!

PSIHOLOŠKA RADIONICA “PARTNERSKI ODNOS I NJEGOV UTJECAJ NA MENTALNO ZDRAVLJE DJECE I RODITELJA”, 15.02.2023.

Nastavljaju se psihološke radionice u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta – Università popolare aperta “Vodnjan-Dignano” i Društva psihologa Istre. Radionice provode psiholozi koji osim temeljnog obrazovanja iz psihologije imaju završene i različite psihoterapijske škole, a termin je svake treće srijede u mjesecu od 18.00 do 19.30 na adresi Portarol 31, Vodnjan (ulaz kroz voltu).

Drugo ovogodišnje predavanje je na rasporedu u srijedu, 15. veljače, na temu “Kako kreiramo partnerski odnos i kako on utječe na mentalno zdravlje djece i roditelja”. Mag. psych. Jelena Gazibara govorit će o osvješćivanju važnosti partnerskog odnosa kao temelja obitelji, kako kreiramo dinamiku partnerstva i što je važno za zdravo partnerstvo. Bit će riječi i o načinu na koji partnerstvo roditelja oblikuje buduće odnose djeteta. Kako je broj sudionika ograničen, za sve radionice se potrebno prethodno prijaviti putem telefona 091 617 5014, 052/512-540 ili e-maila: uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com.

NOĆ MUZEJA, 27.01.2023.

I ove godine u sklopu Noći muzeja otvaramo vrata Palače Bettica! Stoga u petak, 27. siječnja, ne propustite posjetiti jednu od najljepših Palača u Vodnjanu. Ulaz je slobodan, a razgledati možete od 17.00 do 20.00 sati.

Palača Bettica se nalazi u ulici Castello u Vodnjanu i datira iz 14. stoljeća. U 16. stoljeću postaje vlasništvom obitelji Bettica. S godinama je mijenjala vlasnike, a 2008. godine, nakon dugogodišnjih radova, dovršeno je njeno restauriranje i adaptacija.

Prostor u prizemlju namijenjen je izlaganju arheološkog materijala (ranosrednjovjekovni sakralni objekti u okolici Gurana – crkva Sv. Šimuna i velika trobrodna bazilika, ostaci obližnjeg istovremenog naselja, crkva Sv. Cecilije i Sv. Severina).

Na prvom katu postavljena je vrijedna zbirka slika koju je u Veneciji sakupio slikar Gaetano Gresler te ostavio Gradu Vodnjanu 1818. godine. Radi se o ukupno 19 slika, uglavnom profane tematike (mrtva priroda, portret, bitka) iz razdoblja 17. i 18. stoljeća.

Drugi kat je posvećen samoj palači (povijest, tijek radova na rekonstrukciji), budućem Muzeju Grada Vodnjana i građanima koji su prije trideset godina poklonili vrijedne predmete.

Ove godine Noć muzeja slavi punoljetnost, a manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja je tijekom godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

EDUKATIVNO PREDAVANJE “POLICIJA PORUČUJE: ZAŠTITIMO NAŠE NONIĆE”, 25.01.2023.

“Policija poručuje: zaštitimo naše noniće” naziv je preventivnog projekta PU istarske, u sklopu kojeg policijski službenici za prevenciju PU istarske u suradnji s Istarskom županijom, odnosno jedinicama lokalne samouprave i Crvenim križem, održavaju edukacije o prijevarama kojima su izložene osobe starije životne dobi. Edukacija je namijenjena starijim osobama i osobama koje su u kontaktu sa starijim osobama, gerontodomaćicama, te osobama koje su uključene u rad sa starijim osobama, kao i za sve zainteresirane građane i građanke, a sve s ciljem smanjenja prijevara starijih osoba.

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta ”Vodnjan-Dignano” i PU istarske, jedna takva edukacija održat će se u srijedu, 25. siječnja 2023. godine, s početkom u 18.00 sati u Vjenčanoj Sali u Vodnjanu. Predviđeno trajanje edukacije je 45 minuta, pri čemu će policijski službenici građanima dati korisne informacije i pojasniti najčešće oblike prijevara s kojima su suočene starije osobe, te će ih savjetovati kako treba postupiti u slučaju kada osoba posumnja na prijevaru. Građanima će biti podijeljeni i preventivni letci s korisnim informacijama, brojevima telefona i uputama na hrvatskom i talijanskom jeziku sa razumljivim informacijama za osobe treće životne dobi.

OTVORENI UPISI NA TEČAJEVE JEZIKA

Pučko otvoreno učilište “Vodnjan-Dignano” otvara upise na tečajeve jezika. Tečajevi su podijeljeni u dvije razine (početna i napredna) i konverzacijskog su tipa, a u ponudi su engleski, njemački i talijanski jezik. Trajanje programa je dva mjeseca (sveukupno 30 nastavnih sati), a nastava se održava dvaput tjedno u večernjim satima.

Upisati se može i tečaj poslovnog engleskog jezika, koji je namijenjen stručnjacima raznih profila, ali i onima koji u poslovnoj svakodnevici rijetko koriste engleski, a žele postići određenu razinu samopouzdanja u komunikaciji s kolegama i klijentima.
Kroz simulaciju raznih poslovnih situacija s radnog mjesta, tečaj osigurava uspješnu usmenu i pisanu komunikaciju na stranom jeziku. Poslovne vještine na engleskom jeziku usavršavat će se kroz razne aktivnosti: pisanje poslovnih e-mailova i drugih pisanih tekstova, analize informacija i ostale svakodnevne poslovne situacije.
Tečaj traje 10 tjedana (40 nastavnih sati), a nastava se održava dva puta tjedno u večernjim satima.

Prijave i upisi na tečajeve otvoreni su do popunjenja grupa. Prijave i upisi se obavljaju putem e-maila: uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com, web stranice: www.pou-upa-vodnjan.com ili pozivom na tel. 052/512-540 ili mob. 091 617 50 14.

PSIHOLOŠKA RADIONICA “STRAHOVI I  BRIGE – ŠTO S NJIMA?”, 18.01.2023.

RADIONICA “ZBOGOM 2022., DOBRODOŠLA 2023.!”, 21.12.2022.

PSIHOLOŠKA RADIONICA “BUDI MINDFUL UZ ŠALICU ČAJA”, 14.12.2022.

Pozivamo vas na 7. psihološku radionicu u organizaciji POU-UPA “Vodnjan-Dignano” i Društva psihologa Istre. Tema 7. psihološke radionice za mjesec prosinac je “Budi mindful uz šalicu čaja”. Uz kratki teorijski okvir i više različitih vježbi sudionicima će se omogućiti susret s praksom mindfulnessa u svakodnevnim aktivnostima kao što je ispijanje šalice čaja.

Radionica će se održati 14. prosinca u vremenu od 18.00-19.30 sati u prostorijama Učilišta, na adresi Portarol 31, Vodnjan.

Voditeljica radionice je SANJA SUBOTIĆ, magistra psihologije.

Zbog ograničenog broja mjesta molimo da potvrdite svoj dolazak na tel. 512-540 / 091 617 5014 ili putem e-maila: uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com.

Pridružite nam se!

AKTIVNE RADIONICE ZA DJECU I MLADE: RADIONICA IZRADE BLAGDANSKIH DEKORACIJA, 03.12.2022.

Nastavljaju se radionice za djecu i mlade Pučkog otvorenog učilišta “Vodnjan-Dignano”, u suradnji s Kulturno-umjetničkom udrugom Akt, a pod pokroviteljstvom Grada Vodnjana. Sljedeća na redu je radionica izrade blagdanskih dekoracija, koja će se održati u subotu, 3. prosinca, s početkom u 10.00 sati u prostorijama POU (Portarol 31, Vodnjan). Radionica je besplatna i namijenjena je djeci i mladima. Sav potreban materijal osigurava Udruga Akt. Kako je broj polaznika ograničen na 15, prijavite se na vrijeme na e-mail: uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com. Čekamo vas!

AKTIVNE RADIONICE ZA DJECU I MLADE: RADIONICA IZRADE NAKITA, 19.11.2022.

Nastavljaju se radionice za djecu i mlade Pučkog otvorenog učilišta “Vodnjan-Dignano”, u suradnji s Kulturno-umjetničkom udrugom Akt, a pod pokroviteljstvom Grada Vodnjana. Sljedeća na redu je radionica izrade nakita, koja će se održati u subotu, 19. studenog, s početkom u 10.00 sati u prostorijama POU (Portarol 31, Vodnjan). Radionica je namijenjena mladima i odraslima. Sav potreban materijal osigurava Udruga Akt. Kako je broj polaznika ograničen na 15, prijavite se na vrijeme na e-mail: uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com. Čekamo vas!

PSIHOLOŠKA RADIONICA “KAKO OSTATI POVEZAN S TINEJDŽEROM?”, 16.11.2022.

Pozivamo vas na 6. psihološku radionicu u organizaciji POU-UPA “Vodnjan-Dignano” i Društva psihologa Istre. Tema 6. psihološke radionice za mjesec studeni je “Kako ostati povezan s tinejdžerom?”. Radionica ima za cilj prikazati psihološke osobine adolescenata, vrste privrženosti prema roditeljima te načine podizanja kvalitete odnosa s adolescentima. U radioničkom dijelu će roditelji uvježbavati vještine komunikacije, odnosno osobnog govora.

Radionica će se održati 16. studenog u vremenu od 18.00-19.30 sati u prostorijama Učilišta, na adresi Portarol 31, Vodnjan.

Voditeljica radionice je KATIJA KRIŽMAN, magistra psihologije.

Zbog ograničenog broja mjesta molimo da potvrdite svoj dolazak na tel. 512-540 / 091 617 5014 ili putem e-maila: uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com.

Pridružite nam se!

AKTIVNE RADIONICE ZA DJECU I MLADE: RADIONICA IZRADE MAGNETA, 12.11.2022.

Nastavljaju se radionice za djecu i mlade Pučkog otvorenog učilišta “Vodnjan-Dignano”, u suradnji s Kulturno-umjetničkom udrugom Akt, a pod pokroviteljstvom Grada Vodnjana. Sljedeća na redu je radionica izrade magneta, koja će se održati u subotu, 12. studenog, s početkom u 10.00 sati u prostorijama POU (Portarol 31, Vodnjan). Radionica je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta, poželjno u pratnji roditelja. Kako je broj polaznika ograničen na 10, prijavite se na vrijeme na e-mail: uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com. Čekamo vas!

AKTIVNE RADIONICE ZA DJECU I MLADE: RADIONICA IZRADE KAZALIŠNIH LUTAKA, 29.10.2022.

Nastavljaju se radionice za djecu i mlade Pučkog otvorenog učilišta “Vodnjan-Dignano”, u suradnji s Kulturno-umjetničkom udrugom Akt, pod pokroviteljstvom Grada Vodnjana. Sljedeća na redu je reciklažna radionica, koja će se održati u subotu, 29. listopada, s početkom u 10.00 sati u prostorijama POU (Portarol 31, Vodnjan). Na radionici će se izrađivati kazališne lutke od materijala namijenjenog otpadu, a prilikom izrade će se koristiti škare, vruće ljepilo i tkanine. Polaznici mogu na radionicu ponijeti i svoj materijal (npr. stare čarape), kojima će dati novo ruho. Radionica je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta, poželjno u pratnji roditelja. Kako je broj polaznika ograničen na 10, prijavite se na vrijeme na e-mail: uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com. Čekamo vas!

PSIHOLOŠKA RADIONICA “SMJERNICE ZA UNAPREĐENJE I ODRŽAVANJE MENTALNOG ZDRAVLJA U TREĆOJ ŽIVOTNOJ DOBI”, 19.10.2022.

Pozivamo vas na 5. psihološku radionicu u organizaciji POU-UPA “Vodnjan-Dignano” i Društva psihologa Istre. Tema 5. psihološke radionice za mjesec listopad je “Smjernice za unapređenje i održavanje mentalnog zdravlja u trećoj životnoj dobi”. Cilj radionice je približiti pojam mentalnog zdravlja kroz povezivanje s različitim važnim aspektima života poput socijalne podrške, pronalaženje smisla, te otkrivanje i pronalaženje pozitivnog u različitim situacijama.

Radionica će se održati 19. listopada u vremenu od 18.00-19.30 sati u prostorijama Učilišta, na adresi Portarol 31, Vodnjan.

Voditeljica radionice je IVANA PRANJKOVIĆ, magistra psihologije.

Zbog ograničenog broja mjesta molimo da potvrdite svoj dolazak na tel. 512-540 / 091 617 5014 ili putem e-maila: uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com.

Pridružite nam se!

OTVORENJE IZLOŽBE IX. EX TEMPORE SLIKARSTVA ZA DJECU, 12.10.2022.

Uspješno je završen još jedan Ex tempore slikarstva za djecu, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta – Università popolare aperta “Vodnjan-Dignano” u sklopu Dječjeg tjedna. Manifestacija se ove godine održala po deveti puta, na temu “Volte mog mjesta”. U izradi crteža je sudjelovalo oko 400 djece predškolskih i školskih ustanova s Vodnjanštine: D.V. “Petar Pan” Vodnjan, D.V. “Zvončica”, OŠ Vodnjan, OŠ “G. Martinuzzi” – područna škola Galižana i OŠ Fažana – područni odjel Peroj.

Danas je u Galeriji “El Magazein” održana dodjela nagrada i otvorenje izložbe, koju je proglasila otvorenom ravnateljica Učilišta, Jelena Kancijanić. Izložba radova će se u Galeriji “El Magazein” moći posjetiti do 19. listopada 2022., u jutarnjim satima od 10 do 12, te u poslijepodnevnim satima od 17 do 19. Radovi djece s područja Galižane bit će izloženi u lokalnoj Zajednici Talijana “A. Capolicchio”, dok će se radovi djece iz Peroja moći razgledati u prostorima Društva crnogorskih Perojaca “Peroj 1657”.

Dobitnici nagrada u kategoriji Djeca predškolske dobi:

1. nagrada – Korina Kancijanić – D.V. „Petar Pan“, skupina Ribice
2. nagrada – Dino Džinović – D.V. „Petar Pan“ – područni odjel Galižana, skupina Pčelice
3. nagrada – Filip Samardžija – D.V. „Petar Pan“ – područni odjel Peroj, skupina Lavići

Dobitnici nagrada u kategoriji Djeca školske dobi:

1. nagrada – David Perković – OŠ “G. Martinuzzi” – područna škola Galižana, IV. razred
2. nagrada – Mara Lucchetto – OŠ “G. Martinuzzi” – područna škola Galižana, I. razred
3. nagrada – David Grabrović – OŠ Vodnjan, II. b razred

Ravnateljica Jelena Kancijanić se na dodjeli zahvalila svim predškolskim i školskim ustanovama koje djeluju na području Grada Vodnjana, ravnateljima, odgajateljicama i učiteljicama, a posebno djeci, koja su “šetajući ulicama našeg grada tražila najbolji motiv za svoje radove. Darovali ste nam posebnu radost i bili ste najljepši ukras našeg grada”. Čestitkama se pridružila i zamjenica gradonačelnika Diriana Delcaro Hrelja. Dobitnicima je ravnateljica podijelila diplome, te prigodne darove, a svakoj školi i vrtiću su također podijeljeni prigodni darovi, na veliko veselje prisutnih. Ove je godine o nagradama odlučivala komisija u sastavu Germano Fioranti, Igor Fabris i Tajana Kovačić.

AKTIVNE RADIONICE ZA DJECU I MLADE: RECIKLAŽNA RADIONICA, 14.10.2022.

Nastavljaju se radionice za djecu i mlade Pučkog otvorenog učilišta “Vodnjan-Dignano”, u suradnji s Kulturno-umjetničkom udrugom Akt, pod pokroviteljstvom Grada Vodnjana. Sljedeća na redu je reciklažna radionica, koja će se održati u petak, 14. listopada, s početkom u 18.00 sati u prostorijama POU (Portarol 31, Vodnjan). Na radionici će se izrađivati držači bojica od limenki i otpadnog materijala, a prilikom izrade će se koristiti škare, vruće ljepilo, tkanine i limenke (ili staklenke). Polaznici mogu na radionicu ponijeti i svoje limenke i staklenke, kojima će dati novo ruho. Radionica je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta, poželjno u pratnji roditelja. Kako je broj polaznika ograničen na 10, prijavite se na vrijeme na e-mail: uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com. Čekamo vas!

IX. EX TEMPORE SLIKARSTVA ZA DJECU

Pučko otvoreno učilište Vodnjan i ove godine organizira Ex tempore slikarstva za djecu, povodom Dječjeg tjedna, koji se obilježava u prvom punom tjednu listopada. Manifestacija će se ove godine održati po deveti puta, a sudjelovat će vrtićka djeca i učenici nižih razreda osnovne škole iz Vodnjana, Galižane i Peroja.

Dodjela nagrada i otvorenje izložbe će se održati u srijedu, 12. listopada, u Galeriji “El Magazein” u Vodnjanu. Radovi će u Galižani biti izloženi u Zajednici Talijana “A. Capolicchio”, a u Peroju u prostorijama Društva perojskih crnogoraca “Peroj 1657”.

Tema ovogodišnjeg Ex tempore slikarstva za djecu je “Volte mog mjesta”.

AKTIVNE RADIONICE ZA DJECU I MLADE: RADIONICA IZRADE STICKERA, 24.09.2022.

Pučko otvoreno učilište “Vodnjan-Dignano”, u suradnji s Kulturno-umjetničkom udrugom Akt, organizira ciklus aktivnih radionica za djecu i mlade. Prva takva radionica – na temu izrade stickera – održat će se u subotu, 24. rujna, od 10 do 11.30 sati u prostorijama POU (Portarol 31, Vodnjan). Sredstva za rad (škare, flomasteri, markeri, samoljepljiva folija, blokovi za crtanje…) osigurava Udruga, a radionica je za sve sudionike besplatna. Polaznici će sve svoje uradke moći ponijeti sa sobom. Radionica izrade stickera je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta, a dobrodošli su i roditelji. Kako je broj polaznika ograničen, prijavite se na vrijeme na e-mail: uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com. Čekamo vas!

PSIHOLOŠKA RADIONICA “PREPOZNAVANJE I PREVENCIJA STRESA”, 21.09.2022.

Pozivamo vas na 4. psihološku radionicu u organizaciji POU-UPA “Vodnjan-Dignano” i Društva psihologa Istre. Tema 4. psihološke radionice za mjesec rujan je “Prepoznavanje i prevencija stresa”. Cilj radionice je sudionicima pružiti znanje i iskustvo mindfulnessa, kroz praktične vježbe pune svjesnosti. Teme koje će se obraditi su: razumijevanje uzroka stresa, svijest o povezanosti misli, emocija i tjelesnih senzacija, dobrobiti mindfulnessa i vježbe prisutnosti.

Radionica će se održati 21. rujna u vremenu od 18.00-19.30 sati u prostorijama Učilišta, na adresi Portarol 31, Vodnjan.

Voditeljica radionice je SANJA MATIJAŠ, magistra psihologije, edukantica master treninga Neurolingvističkog programiranja (NLP Master) i polaznica Mindfulness Based Cognitive Therapy edukacije.

Zbog ograničenog broja mjesta molimo da potvrdite svoj dolazak na tel. 512-540 / 091 617 5014 ili putem e-maila: uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com.

Pridružite nam se!

OTVORENI UPISI U PROGRAME OSPOSOBLJAVANJA I TEČAJEVE ZA OBRAZOVNU GODINU 2022./2023.

Dana 5. rujna 2022. Pučko otvoreno učilište “Vodnjan-Dignano” otvara upise za obrazovnu godinu 2022./2023., kako za verificirane programe, tako i za neverificirane programe.

 

Od verificiranih programa, upisati se može program osposobljavanja za poslove maslinara, vinogradara i vinara, odnosno voćara; za poslove održavanja okućnica i bazena i za poslove sommeliera maslinovog ulja.

 

Od neverificiranih programa, u ponudi su tečajevi jezika (njemački, engleski, poslovni engleski i talijanski) te tečaj za proizvođače ekoloških i biodinamičkih vina projekta “WinEra”.

 

Klikom na linkove saznajte sve o programima i tečajevima, uvjetima za upis te potrebnoj dokumentaciji. Čekamo vas!

KONCERT, 02. & 03.09.2022.

 

“NOĆ POD ZVIJEZDAMA” S KORADOM KORLEVIĆEM, 13.07.2022.

Sve ljubitelje astronomije idućeg tjedna očekuje prava poslastica. Naime, u srijedu, 13. srpnja u 21.00 sat na plaži Martulina u Peroju, po treći puta u sklopu Vodnjanskog ljeta, gostuje profesor Korado Korlević. Ovaj put će održati predavanje na temu “Asteroidi i kometi, opasnost za Planet Zemlju”. Uslijedit će promatranje neba teleskopom, a organizator je Pučko otvoreno učilište “Vodnjan-Dignano“. Prije tri godine “Noć pod zvijezdama” je oduševila vodnjansku publiku, a prošle je godine profesor bio gost u Galižani. Ne sumnjamo da će se i za event na perojskoj plaži tražiti stolica više… Sve će se moći pratiti i na prostirkama ili ručniku, jer ipak smo na plaži, a ljetne su noći najljepše za uživanje pod nebom.

ART KINO CINEAST 2022.

I ove se godine vraća vodnjanski Art kino “Cineast”. Slavimo 7. izdanje, a filmovi sele iz Stare uljare u Baštu (Vodnjan). Termini ostaju isti, filmovi su na programu svakog četvrtka, počevši od 7. srpnja, pa sve do kraja kolovoza, a početak je zakazan u 21.30 sati. Ovogodišnji “Cineast”, koji nastoji promicati autorski film i nezavisne nacionalne, regionalne i svjetske kinematografije, s naglaskom na nagrađivane autore i filmove, počinje Almodovarovim “Paralelnim majkama” (Parallel Mothers), s Penelope Cruz u glavnoj ulozi. Ovo filmsko ostvarenje je nakon premijere na Filmskom festivalu u Veneciji, na kojem je Penelope Cruz osvojila nagradu za najbolju glumicu, dobio sjajne kritike i nagrade, kao i dvije nominacije za Oscara.

Idućeg tjedna (14.07.) na programu je “Janje” islandskog redatelja Valdimara Jóhannssona. Slijedi (21.07.) “Jahači pravde” s najvećom danskom glumačkom zvijezdom Madsom Mikkelsenom. Srpanj zatvaramo 28.07. projekcijom crno-bijelog indie filma “Idemo, idemo” s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi, a pod redateljskom palicom Mikea Millsa. Kolovoz će bit u znaku “Čovjeka koji je prodao svoju kožu” tuniske redateljice dokumentarnih i igranih filmova Kaouther Ben Hania (04.08.); humorne drame “Tri kata” talijanskog redatelja Nannija Morettija (11.08.); romantične komedija “Najgora osoba na svijetu” norveškog redatelja Joachima Triera (18.08.); te mjuzikla “Annette” francuskog redatelja Leosa Caraxa (25.08.).

Umjetnički savjetnik i selektor programa, Matija Debeljuh, navodi kako i ove godine Art kino nastavlja s projekcijama recentnih filmskih ostvarenja, te donosi zanimljive naslove koji propitkuju teme kao što su odnosi u društvu, marginalnost, elitno društvo, obiteljski odnosi, kriminalističke drame… Ovog ljeta filmovi će se žanrovski kretati od drame i melodrame, akcijske i romantične komedije, horora i trilera, do mjuzikla. Svakoj projekciji prethodit će uvod u film, odnosno razgovor koji će voditi nagrađivani pulski redatelj i filmski kritičar, Elvis Lenić. Sve projekcije art kina su za posjetitelje besplatne. Program organizira Pučko otvoreno učilište “Vodnjan-Dignano”, a sufinanciraju ga Ministarstvo kulture i medija te Hrvatski audiovizualni centar.

SAVJETOVANJE – PRIJEDLOG STATUTA PUČKOG OTVORENOG UČILIŠTA – UNIVERSITÀ POPOLARE APERTA “VODNJAN-DIGNANO” (od 10. lipnja 2022. do 10. srpnja 2022. godine)

Poštovani,

pozivamo vas da sudjelujete u otvorenom savjetovanju u donošenju novog Statuta Pučkog otvorenog učilišta – Università popolare aperta “Vodnjan – Dignano”.

Ovim putem poziva se zainteresirana javnost da svojim prijedlozima i sugestijama pridonese donošenju predloženog akta.

Svoje prijedloge, primjedbe i komentare možete dostaviti u elektroničkom obliku, na e-mail adresu uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com.

Savjetovanje je otvoreno od 10. lipnja 2022. do 10. srpnja 2022. godine.

U privitku Izvješće o savjetovanju s javnošću.

Prodaja Monografije Grada Vodnjana i knjige “Kruh težaka”

U Pučkom otvorenom učilištu i Palači Bettica možete kupiti monografiju „Vodnjan – Grad priča / Dignano – Città da raccontare“ po cijeni od 450,00 kn / 60,00 eura i knjigu „Kruh težaka – Ruralna prošlost Vodnjana / Il pane della terra – Il passato rurale di Dignano“ po cijeni od 150,00 kn / 20,00 eura.

LJETNI KONCERTI LIMENE GLAZBE GRADA VODNJANA I ZAJEDNICE TALIJANA VODNJAN

Grad Vodnjan je nakon višegodišnje pauze okupio Limenu glazbu tijekom 2019. godine. No, ubrzo je zbog pandemije korona virusa koja je u veljači 2020. godine zadesila cijeli svijet, onemogućeno daljnje okupljanje i probe orkestra. Popuštanjem mjera i ponesen interesom ranijih polaznika, Grad Vodnjan je zajedno s Pučkim otvorenim učilištem – Università popolare aperta “Vodnjan – Dignano” i Zajednicom Talijana Vodnjan tijekom ožujka 2022. godine ponovno pokrenuo Limenu glazbu pod nazivom “Limena glazba Grada Vodnjana i Zajednice Talijana Vodnjan” koja danas broji 25 članova. Zanimljivo je da je više od 15 članova u dobi od 7-14 godina. Osim proba orkestra, za polaznike koji do sada nisu imali doticaja s glazbom osigurani su i individualni satovi s profesorima, ovisno o instrumentima koji svatko svira.

Kako bi pokazali što rade i motivirali možda još pokojeg novog polaznika, odlučili su nam se “pokazati”, izaći na naše trgove i kao što i jest zadaća glazbe, potpuno besplatno darovati nam “radost”.

Stoga vas pozivamo na koncerte Limene glazbe koji će se održati 4. lipnja u 10,00 sati na Velikom trgu u Galižani, 11. lipnja u 10,00 sati na Narodnom trgu u Vodnjanu i 18. lipnja u 10,00 sati na Trgu u Peroju.

Koncerti su planirani i za srpanj i kolovoz.

Dođite, poslušajte naše glazbenike, podržite ih i radujte se s nama!

PSIHOLOŠKA RADIONICA “O ODNOSIMA I ODGOVORNOSTIMA U ODGOJU DJECE”, 15.06.2022.

Pozivamo vas na 3. psihološku radionicu u organizaciji POU-UPA “Vodnjan-Dignano” i Društva psihologa Istre. Tema 3. psihološke radionice za mjesec lipanj je “O odnosima i odgovornostima u odgoju djece”. U radionici u kojoj je fokus na odnosima djece i roditelja nastojat će se sudionicima omogućiti uvide u načine na koji međusobno komuniciraju te što takvim načinima komunikacije postižu. Na radionici će se prakticirati dijalozi koji potiču razvoj ravnopravnog dostojanstva i podjelu odgovornosti za odnos.

Radionica je namijenjena roditeljima djece svih dobi, tetama u vrtiću, učiteljima i profesorima.

Radionica će se održati 15. lipnja u vremenu od 18,00-19,30 sati u prostorijama Učilišta, na adresi Portarol 31, Vodnjan.

Voditeljica radionice je VESNA RUSIJAN, prof. psihologije, ravnateljica Dječjeg vrtića “Olga Ban” u Pazinu i dobitnica nagrade “Ponos Hrvatske” za 2019. godinu.

Zbog ograničenog broja mjesta molimo da potvrdite svoj dolazak na tel. 512-540 / 091 617 5014 ili putem e-maila: uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com.

Pridružite nam se, očekujemo vas s radošću!

Skip to content