ART-KINO CINEAST 2017

06. 07. - 24. 08. 2017. 21,30 h

Svaki četvrtak / ogni giovedi / every Thursday - Stara uljara / Vecio torcio, Portarol 31

WOODY ALLEN

Komedija / Commedia, 96 min., SAD / Stati Uniti d'America, 2016.

Redatelj / Regia: Woody Allen

Uloge / Attori: Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Steve Carell, Blake Lively

 

 

New York tridesetih godina prošlog stoljeća. Budući da mu je dosta roditeljskih svađa i brata gangstera, Bobby Dorfman osjeća da mu je potrebna životna promjena. Odlučuje okušati sreću u Hollywoodu gdje ga ujak Phil, iznimno utjecajan agent, zapošljava u svojoj kompaniji. Bobby se u Hollywoodu ubrzo zaljubljuje, ali u djevojku koja ima dečka. Spreman je na prijateljstvo sve dok jednog dana ona ne pokuca na njegova vrata i kaže mu kako ju je dečko upravo ostavio. Sve se u Bobbyjevom životu mijenja, i to na romantičan način.

Komedija, drama / Commedia, drammatico / 162 min. /

Njemačka - Australija /Germania - Australia, 2016.

Redateljica / Regia: Maren Ade

Uloge / Attori: Peter Simonischek, Sandra Hüller, Michael Wittenborn

 

Winfried ne vidi često svoju zaposlenu kćerku Ines. Iznenada, nakon što mu je umro pas, ovaj profesor glazbenog odlučuje je iznenaditi posjetom. Neobičan potez jer je Ines ozbiljna žena od karijere koja radi na važnom projektu kao korporativni strateg u Bukureštu. No, kako bi se pogledali u oči, zemljopisna im promjena ne pomaže. Šaljivdžija Winfried svoju kćerku voli izluđivati jeftinim šalama. Još su gora njegova narušavanja njezina rutinskog životnog stila koji se sastoji od dugih sastanaka, hotelskih barova i poslovnih izvještaja. Otac i kćerka dogovore se da to mora prestati pa se Winfried vraća u Njemačku. Tamo stvara svoj slatkorječivi alter ego po imenu Toni Erdmann.

06. 07. 2017

CAFE SOCIETY

13. 07. 2017

MAREN ADE

TONI ERMANN

Drama, obiteljski, romantični / Drammatico, 99 min., Španjolska / Spagna, 2016.

Redatelj / Regia: Pedro Almodóvar

Uloge / Attori:  Adriana Ugarte, Rossy de Palma, Michelle Jenner

 

 

Julieta živi u Madridu s kćerkom Anitom. Obje tiho pate zbog gubitka Xoana, Anitinog oca i Julietinog supruga. Međutim, tuga ne zbližava ljude već ih razdvaja. Kad napuni 18 godina, Anita napušta majku, bez riječi objašnjenja. Julieta je pokušava pronaći na sve načine, ali sve što otkriva je da svoju kćerku uopće ne poznaje! To je dovodi do ruba ludila i živčanog sloma, ali i vraća u vrtloge vlastite prošlosti pune obiteljskih tajni, preljuba i tragedija.

Drama, romantična komedija / Drammatico, commedia / 113 min., SAD / Stati Uniti d'America, 2016.

Redatelj / Regia: Jim Jarmusch

Glumci / Attori: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Helen-Jean Arthur, Owen Asztalos

Paterson je vozač autobusa u gradu Patersonu. Živi svoju jednostavnu rutinu - vozi dnevnu rutu, promatra grad koji promiče ispred vjetrobranskog stakla i osluškuje razgovore... Zapisuje poeziju u bilježnicu, šeta svog psa, u baru ispije jedno pivo i stiže kući supruzi Lauri i vrckavom ljubimcu Nellieju. Za razliku od njegova, Laurin se život stalno mijenja. Svaki dan ima nove snove. Iako su kao nebo i zemlja, Paterson voli Lauru i ona voli njega. Dok on podržava njene ambicije, ona vjeruju u njegovu nadarenost za poeziju... Što će se dogoditi na životnom križanju? Hoće li ljubav sve pobijediti?

20. 07. 2017

PEDRO ALMODOVAR

JULIETTA

27. 07. 2017

JIM JARMUSCH

PATERSON

Dokumentarni / Documentario / 108 min., Italija, Francuska / Italia, Francia, 2016.

Redatelj / Regia: Gianfranco Rosi,

 

 

 

Samuele je 12-godišnji dječak koji živi na udaljenom otoku u Mediteranu. Voli se penjati po stijenama uz more, igrati praćkom i smucati po luci. Ali njegov otok nije kao drugi. Već godinama odredište je muškaraca, žena i djece koji pokušavaju prijeći vodenu granicu iz Afrike u premalim, oronulim čamcima. Njegov je otok Lampedusa, koja je postala metafora za europsku izbjegličku krizu, za nade, tegobe i sudbine stotina tisuća ljudi. Ti ljudi su u potrazi za mirom, slobodom i sretnijim životom, no često, umjesto da se oni iskrcaju, njihova mrtva tijela bivaju izvučena iz mora. Stanovnici Lampeduse svakodnevno svjedoče najvećoj humanitarnoj katastrofi našega doba.

Biografski, drama / Biografico, drammatico, 107 min., Čile, Argentina, Francuska, Španjolska, SAD, / Cile, Argentina, Francia, Spagna, Stati Uniti d'America, 2016.

Redatelj / Regia: Pablo Larrain
Glumci / Attori: Gael García Bernal, Luis Gnecco, Mercedes Morán

 

Godina je 1948. i Hladni rat stiže do Čilea. Policijski inspektor Oscar Peluchonneau (Gael García Bernal) dobiva zadatak uhititi popularnog pjesnika i prominentnog komunista Pabla Nerudu (Luis Gnecco). Neruda pokušava pobjeći iz zemlje sa suprugom, slikaricom Deliom de Carril (Mersedes Morán), ali stjerani u kut, primorani su skrivati se. Potaknut dramatičnim događajima koji su ga pretvorili u bjegunca, Neruda piše monumentalnu zbirku pjesama 'Sveopći spjev'. Istovremeno, Europom se širi legenda o pjesniku kojeg lovi policija, a umjetnici, predvođeni Pablom Picassom, zahtjevaju slobodu za Nerudu. On, međutim, borbu sa Peluchonneauom vidi kao priliku za osobni preporod. Igra se s inspektorom, ostavljajući tragove kojima će njihovu igru mačke i miša pretvoriti u nešto opasnije i intimnije. U ovoj priči o progonjenom pjesniku i njegovom neumoljivom protivniku, Neruda prepoznaje priliku da postane heroj: simbol slobode i književna legenda u jednom.

03. 08. 2017

GIANFRANCO ROSI

FUOCOAMMARE

13. 08. 2017

PABLO LARRAIN

NERUDA

Drama, komedija / Drammatico, commedia, 118 min. SAD / Stati Uniti d'America, 2016.

Redatelj / Regia: Matt Ross

Glumci / Attori: Viggo Mortensen, Frank Langella, George MacKay, Samantha Isler,

Nicholas Hamilton, Shree Crooks

 

Jedna neobična obitelj, sa šestero djece i osebujnim ocem, živi duboko u američkoj šumi, daleko od svih 'okova' moderne civilizacije. Djevojčice i dječaci odgajani su u posve posebnom duhu i skladu s prirodom. No, kada ih iznenada zadesi tragedija i ostanu bez voljene majke, moraju se spustiti u 'normalan' svijet koji ne poznaju pa počinju pravi problemi...

Drama, komedija / Drammatico, commedia, 118 min., Italija, Francuska / Italia, Francia, 2016.

Redatelj / Regia: Paolo Virzi

Glumci / Attori: Valeria Bruni Tedeschi, Micaela Ramazzotti, Valentina Carnelutti

 

 

Beatrice samozvana je milijarderka koja živi u svom svijetu mašte i ne prestaje pričati, a Donatella tetovirana je, introvertna i osjetljiva mlada žena okupirana prošlošću i bolom zbog oduzetog skrbništva nad sinom jedincem. Obje su pacijentice u modernoj, ali izoliranoj psihijatrijskoj klinici u Toskani, gdje se razvija njihovo dirljivo prijateljstvo. Tijekom obrazovnog programa izvan imanja bolnice, ukaže im se prilika za bijeg koja ih vodi u nezaboravni provod i potragu za ljubavlju i srećom u 'ludnici na otvorenom', odnosno svijetu mentalno zdravih...

17. 08. 2017

MATT ROSS

CAPTAIN FANTASTIC

24. 08. 2017

PAOLO VIRZI

LA PAZZA GIOIA